au.cat
Inici Una auca? Com es fa? Temes Darrera auca Enllaços Llibre d'or Contacte Mapa del lloc
foto foto

Actualització     Página : Temes » Auques de taula » Auca de la ratafia

Auca de la ratafia

1. És com un brou casolà,
i un licor ben català.

2. Tres bisbes l'han batejat.
"Rata fiat" li han posat.

3. D'on ve l'etimologia
de la nostra Ratafia.

4. En llenguatge de veinat:
un aiguardent adobat.

5. Si vols ser ratafiaire
fes-ne, que no costa gaire.

6. Sembla que són les més velles
les receptes d'en Rosquelles.

7. Dona Francisca Pastells
ens ho diu sense cabdells :

8. Cinc litres d'alcohol bo
posats en un garrafó.

9. Amb herbes de bosc i prat,
fruits i espècies del mercat.

10. Poniol apreciat,
saüc, anís estrellat.

11. Fonoll, arrel de malví,
gengibre, clau, romaní.

12. L'orenga i la farigola,
la nepta, i remenderola.

13. Pela de llimona fina,
espígol i tarongina.

14. De marduix tot un brotet
i plantatge de l'estret.

auca cantir
Clic: Auca amb dibuixos »

15. Amb camamilla i canyella,
també menta, herba estrella.

16. I pela de nou tallada,
i un pessic de nou moscada.

17. No en cal pas un gros grapat ;
no féssim un disbarat !

18. Un i altre ingredient,
barrejat amb l'aiguardent,

19. han d'estar a sol i serena
durant una quarantena.

20. Filtra això ben macerat
per guardar-ho embotellat.

21. I ja tens aquest licor
que arrenca de l'antigor.

22. A la sobretaula es beu,
a casa o a l'ateneu.

23. Acompanya'l amb les neules,
o millor les nostres teules.

24. Fins té virtuts remeieres,
la ratafia, de veres!

Text 2004:
Ramon Cuéllar / Joan Vilamala

| Inici | Una auca? | Com es fa? | Temes | Darrera auca | Enllaços | Llibre d'or | Contacte | Mapa | Pujar | Imprimir |